Utstyr til Bjørnøya del 2: Overnatting

Vi måtte planlegge alt vi skulle ha med til Bjørnøya veldig nøye. Det ville ikke være mulig å få tak i nytt utstyr underveis, og det skulle ikke veie for mye. I en liten serie artikler skal vi beskrive utstyret vi valgte å ta med og hvorfor.

Del 2, Overnatting

Vi visste at været på Bjørnøya kom til å være hardt, mye vind og kanskje sterke stormer. Vi prøvde å planlegge alt som om det verste kunne skje, slik at vi kunne være forberedt på alt.

J19A6458
Teltet vår måtte had en viss komfort ettersom vi skulle være der lenge, og det var naturlig å tenke på lavvo, spesielt siden det er mulig å ha en vedovn i disse! Helsports Finnmark pekte seg frem som den perfekte lavvoen. Den er i Helpsorts X-trem serie, og skulle tåle mye vind. Det er ikke den største lavvuen, og var fin størrelse for oss 3 i to-tre måneder. Finnmark lavvoen har en del gjennomtenkte detaljer, som innertelt du kan senke for å beholde varmen i teltet, fastsydd bunn i innerteltet, stormmatter, rikelig med barduneringsfester, barduneringskapper, og 2 innganger.

Men vi tenkte at vi måtte ha et nødtelt om stormen skulle bli for sterk. Da falt valget på Svalbard Hich Camp 3, et telt som trolig har mest ekspedisjonserfaring i verden. Det har vært på Nordpolen, Sydpolen, Grønland og Everest. Vi fikk sydd inn mulighet for å ha doble stangsett, så vinden kunne bare komme! Teltkonstruksjonen kombinerer det beste fra kuppel og tunneltelt. Kuppelen gjør teltet ekstra vindstabilt, men skaper også større innvendig plass og høyde i bagasjerommet, noe som er en ekstra komfortfaktor om man blir værfast eller generelt oppholder seg mye i teltet.

J19A0319 J19A3683 J19A7227

Nå var vi veldig heldige med alt på denne turen, og vi slapp de verste stormene, men en del vind var det jo. Og vi var så overrasket over hvor godt lavvoen sto i vinden! Om man graver ned stormskjørtene godt og fester alle bardunene så langt unna teltet som mulig, så står det jo nesten like bra som et tunneltelt! Da snøen smeltet brukte vi stokker til å feste bardunene rundt, og var de store nok fungerte de fint, vi brukte stein også, men da ble det naturlig nok en del slitasje på bardunene og stormskjørtet. Svalbardteltet ble bare brukt til transportetapper, og det funka veldig fint til oss tre på tur. Var plass til å lage mat i forteltet, og det meste av utstyr oppbevarte vi i pulkene. Det var digg å ha et lite telt som vi kunne sette opp raskt, og så bare sove med en gang.

DCIM101GOPRO
DCIM101GOPRO

Vi overnattet mest på snø, og da er det fantastisk å ha muligheten til å grave en kuldegrop ved inngangen! Da blir det varmere inne i teltet/lavvoen, og man får et større område man kan stå oppreist. Gropa var spesielt deilig når vi skulle surfe og vi ville skifte inne. Da hadde vi god høyde og det var godt og varmt ved siden av ovnen.

J19A9703

Vi hadde med en Lovvo vedovn, og klarte vel å få temperaturen opp i nesten 60℃ en gang! Helt greit å være på tur i arktis da! Ovnen kunne lett pakkes sammen og fikk plass bakerst i pulken. Tørkestativ og kaffeknektene som man kan få med ble også brukt hele tiden. Det blir alltid mye våte klær på vintertur, så det er ren lukus å kunne ta på seg varme og tørre sokker!

Vi skulle være lenge på tur, Bjørnøya ligger på 74 grader nord og vi ville ikke fryse. Det kom til å bli kaldt nok når vi skulle surfe. Kanskje det ble litt overkill, men vi gikk hvert fall for Kongsfjorden soveposer. Den kombinerer to soveposer i en, der ytterposen er en fiberpose som tåler litt mer fukt, og en varm innerpose. Innerposen har noen digge åpninger for armene, slik at man kan sitte med posen på hele kroppen mens man spiser, leser, lager mat etc. Den har også 2 hetter, og med ytterposen har man 3 hetter på seg!! Det viktigste om man vil være varm i en sovepose er å stramme til de strikksnørene som går rundt halsen og hode. Man kan lett fryse med en god pose om det er for mye plass i åpningen. De varmeste dagene kunne vi velge å bare bruke en av posene, alt etter hvor kaldt/varmt det var. Om du ikke har akkurat en Kongsfjordenpose er dette et godt tips å ta med to soveposer uansett.

J19A6727

I tillegg hadde vi med Bivuaksko som var digge å ha på beina. De holdt oss tørre og varme på små pisseturer eller lignende. Fotposer kunne også være bra å ha utenpå innerstøvlene som alternativ.

J19A9607

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s