Utstyr til Bjørnøya del 1: Kamerautstyr

Vi måtte planlegge alt vi skulle ha med til Bjørnøya veldig nøye. Det ville ikke være mulig å få tak i nytt utstyr underveis, og det skulle ikke veie for mye. I en liten serie artikler skal vi beskrive utstyret vi valgte å ta med og hvorfor.

Del 1, kamerautstyr

Hovedkamera: Canon 5D miii
Jeg filmet Nordfor sola med forgjengeren, og tenkte mye på om vi skulle ha med et litt større videokamera, men en dag jeg filmet til en reklamefilm, så ville jeg prøve å filme så nærme havoverflaten som mulig, og endte opp med å få en bølge som slukte over kameraet. -og det gikk helt fint! Da gjorde jeg avgjørelsen om å ta med 5Den på tur igjen. Det tåler så mye vær, det er lite og enkelt å bruke og det gir veldig fine bilder. Det var bra å ha et så lite kamera, som vi kunne ha i sekken, og raskt ta opp hver gang det skjedde noe som vi ville filme.

DCIM101GOPRO

 Ekstrakamera/actionkamera: Gopro hero 3

Vi hadde med 3 Goprokameraer. Disse var praktiske å ha i lomma, og vi brukte de som «utleveringskameraer». Hadde vi noe på hjertet, kunne vi ta det frem og prate litt til det. Og det ble selvfølgelig med på bratt ski- og snøbrettkjøring og ut i vannet på surfebrett. Goproene er også veldig fine til å timelapse med. Med den vide linsa kan man panorere rundt i bildet og lage fine bevegelser i post. Brukte programmet Panolapse en del, og det kan gjøre panoreringene om til at det ser ut som man har hatt kamera på en skinne.

DCIM101GOPRO

1106 12 22 GOPR0013.MP4.Still001

Mikrofon: Røde pro mic
En liten mikrofon som passer fint til speilreflekskameraer. Lyden fra 5Dkameraets forsterker er ikke den aller beste, men jeg synes det funker. Lyden fra Gopro er det litt verre med, og vi trengte en del lydetterarbeid. Måten vi jobber på gjør at det ikke funker å ha med seg en lydmann, så vi må bare gjøre det beste ut av det.

Optikk: Canons L-linser; 24-105 f4, 16-35 f2.8, 70-200 f2.8 IS, 2x extender og en 50 f1.4
Jeg er ledig glad i vidvinkelen med 16-35mm, spesielt i stor og vakker natur. Den for meg muligheten til å fange hele landskapet, og den kan også gi litt mere fart i bildene ved at det blir større forskjell på det som er langt unna og nære.

24-105linsa kan brukes til det meste, og blir med der jeg bare kan ha med ett objektiv. Den er fin å bruke på samtaler mellom mennesker, siden det er enkelt å bytte mellom en total og nærbilder. F4 holder som regel fint, og det gikk hvert fall bra på Bjørnøya, da det var midnattssol nesten hele tiden.

Telelinsa med 70-200mm og extenderen brukte vi mye til surfing og noen snøbrettbilder. Da er det ofte fint å komme så nære som mulig, men fokus kan ofte bli vanskelig på 400mm og bevegende personer, derfor satte vi ofte blenderen på opp til 16 og 18.

50mm’rn brukte vi ikke, var aldri bruk for så lav blender, så den lå bare i sekken. Ellers er den jo fin å ha når det er lite lys.

BJØRNØYA ONLINE LYD 19 august.Still006 

Strøm: Brunton solaris 62watt solcelle og Impel batteri
Jeg er så imponert over hvor bra dette funket! Vi hadde nok strøm til å lade de 7 kamerabatteriene, backupdatamaskinen, ipods, satelittelefon og Goproene. Batteriet har USB og utak for 12-19 volt. Det ladet bra i alle forhold, satelittelefonen kunne fin lades i skyggen på kvelden! Men merket ekstra god effekt i direkte sol selvfølgelig. Jeg bruker jo ikke så veldig mye mer strøm enn dette til vanlig hjemme heller, bortsett fra oppvarming, så jeg er helt overbevist om at solcelle kommer til å funke kjempebra i vanlige hus!
Les mer om Brunton her: http://www.fjellsport.no/merker/a-g/brunton.html

J19A8031

Backupløsning: En netbook og usb3 1 Terrabytes disker
Valgte å ta med en liten netbook til å overføre minnekortene med og føre det over på eksterne disker. Vi hadde hele tiden alt materiale på to forskjellige disker, som vi ikke oppbevarte på samme sted. Valgte en netbook med usb3, men glemte å sjekke at alle portene var usb3, så vi hadde bare en usb3port. Derfor gikk det litt treigt i blant, men det gikk! Et fulladet solcellebatterie holdt som regel til å overføre ca 160gb til to disker og lade opp maskinen fullt en gang til.

 Minnekort: kingston 32gb 600x

Disse er rimelige og funker fint med 5Den, jeg liker ikke å ha større kort enn 32gb, i tilfelle noe skulle gå galt…
Vi vurderte å ta med nok minnekort til at vi slapp å ta backup, men det ble for mange kort, fant vi ut.

Vi hadde også noen 64gb kort på Goproene, men desverre var ikke kameraene oppdatert til siste firmware, og kameraet taklet ikke 64gb og ødela faktisk to kort! Vi brukte mye tid og en del penger på å redde ut materialet fra dem. Brukte bare mindre kort etter det…

 Ekstrakamera:

Håkon hadde med sitt kamera, som vi brukte et par ganger der vi ønsket oss enda flere vinkler.

 Backupkamera: Canon 5D mii

Dette lå nederst i pulken på hele turen, bortsett fra til å ta en timelapse helt på slutten. Hadde installert Magic lantern på dette, og skulle gjerne hatt det på hovedkameraet også! Har installert det nå, og bruker det alltid på alt av filming med 5Den. Focus peaking, zebra og større kontroll over kameraet er et must!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s